H.B. Hulsmanstraat
Over deze bank
Kinderen van groep 7/8 van de Theo Thijssenschool uit Boven Pekela hebben in 2015 tekeningen voor deze bank gemaakt.
Prehistorie in Pekela
Bodemonderzoek rond 1997 in de omgeving van Boven Pekela en Wildervanksterdallen ( NP3 genoemd ) leverde veel sporen op uit de Prehistorie ( 12.000 - 5500 v. Chr.)
Er werden 125 haardkuilen blootgelegd. Het vinden van een haardkuil betekent dat hier duizenden jaren geleden een groep mensen een kamp heeft opgeslagen. Mannen, vrouwen en kinderen die leefden van de jacht en het verzamelen van eetbare planten.
De haardkuilen ( op de achterkant van de bank herkenbaar zijn als donkere ronde vlekken ) waren gevuld met gitzwart houtskool. Uit dit houtskool heeft men de hout -en plantensoorten uit de verschillende klimaten en eeuwen kunnen determineren. Ook zijn er resten van kookstenen gevonden. Deze stenen werden in het vuur gloeiend heet gestookt en daarna in koud water ondergedompeld. Op deze manier kwam het water aan de kook. Het vuur, dat in kuilen bewaard werd, speelde een cruciale rol in het leven van de mensen uit de Prehistorie.
In de zandlagen werden ook vuurstenen gevonden. Vuursteen is zeer hard. Het is vanwege zijn goede splijtbaarheid ideaal voor het vervaardigen van scherpe gebruiksvoorwerpen zoals schrapers, pijlpunten, bijlen en klingen. Men gebruikte het ook om vonken en vuur op te wekken.
De archeologen Henny Groenendijk en wijlen John Smit leidden het bodemonderzoek bij NP3.