Hoofdstraat, tegenover Landgoed Westerlee

  • westerlee-garst-02.jpg
  • westerlee-garst-04.jpg
  • westerlee-garst-06.jpg
  • westerlee-garst-08.jpg
  • westerlee-garst-10.jpg
  • westerlee-garst-12.jpg

Over deze bank

Voor deze verhalenbank hebben leerlingen uit groep 7 van C.B.S. Het Baken en O.B.S. F.T. Venemaschool in 2012 tekeningen gemaakt. Hun initialen zijn terug te vinden in de vlucht ganzen op de rug van de bank. De vier onderwerpen zijn aangedragen door Vereniging Dorpsbelangen. Met medewerking van 'verhalenverteller' Ger de Maar.

Het veen, Sint Joris, kersen en witte wieven

In de Sint Joriskerk in Westerlee bevindt zich een uit hout gesneden beeld van Sint Joris en de draak. Een afbeelding van hem is ook te vinden in een beeldhouwwerk boven de kerkdeur. Over deze heilige zijn er diverse, vaak ook plaatselijke legenden in omloop. Zo zou er in de veenmoerassen van Westerlee een draak geweest zijn die door St. Joris is gedood. Westerlee ligt, tussen veen en kleigronden, op de rand van het zogenaamde schiereiland van Winschoten: een zandhoogte ontstaan in twee ijstijden.

Vroeger vertelde men elkaar op lange winteravonden verhalen bij het knappende haardvuur. Bijvoorbeeld over spoken, heksen en witte wieven, die bij mist en schemering of bij volle maan langs stille, afgelegen paden de mensen bang maakten. Had dit misschien te maken met de in het wit geklede Norbertijner nonnen uit het oude klooster van Westerlee? Dit werd gesticht omstreeks 1220 en brandde af in 1624.

De kersen op de bank verwijzen naar de Westerleese kers. Deze is een begrip in Groningen en omstreken vanwege zijn zure smaak en rode kleurstof. In Winschoten werden ze verwerkt in de voormalige limonadefabriek van Pfaff.