'In grote lijnen'  De Oldambt verhalenbanken

 Dit begon in de gemeente Oldambt als een pilotproject en is in 2013 uitgebreid naar de andere Oost-Groninger gemeenten. In totaal gaat het om 32 banken, verdeeld over de gemeenten Oldambt, Stadskanaal, Bellingwedde, Menterwolde, Veendam en Pekela. In het glasmoza├»ek zijn gebeurtenissen uit de plaatselijke geschiedenis op fantasievolle wijze door kinderen verbeeld. Hieraan vooraf ging een breed opgezette gastles over het onderwerp die werd verzorgd door een 'verhalenverteller'. De onderwerpen zijn aangedragen door de dorpsverenigingen en wijkplatforms. Banken met een verhaal dus die bovendien ook nog eens lekker zitten. De initialen van de kinderen die hebben meegewerkt zijn op alle banken terug te vinden.

vrijwilligers

Veel inwoners hebben als vrijwilligers meegewerkt aan de tot standkoming van de banken. Met name het aanbrengen van het glasmoza├»ek is een secuur en arbeidsintensief klusje maar vele handen maken licht werk en bovenal is het erg leuk om te doen! 

bankenroute

Met deze uitbreiding lag er een mooie kans om onze regio op de kaart te zetten en te verrijken met een bijzondere toeristische route die via de unieke verhalenbanken door dorpen, wijken en buitengebieden loopt. Leader Oost-Groningen is een van de partijen die financieel heeft bijgedragen aan het project.